Hyvinvoinnin puolesta -Pelastustoimi

Pelastuslain mukaan pelastustoimi huolehtii mm. pelastustoimintaan kuuluvien tehtävien hoidosta kuten tulipalot, muu onnettomuus tai niiden uhka, joka vaatii kiireellisiä toimenpiteitä ihmisen hengen tai terveyden, omaisuuden ja ympäristön suojaamiseksi tai pelastamiseksi. Toiminnan ja palvelun tuottaa pelastuslaitos, jossa työskentelee päätoimista ammattihenkilöstöä ja sivutoimista sopimushenkilöstöä. Aluehallintouudistuksen myötä pelastustoimi siirtyy osaksi hyvinvointialuetta.

Valtionvarainministeriön laskelmien mukaan Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen rahoitus on kokonaisuudessaan yli 700 miljoonaa euroa. Pelastustoimen osuus rahoituksesta tulee olemaan vain 15,6 miljoonaa euroa, joka on 2,2% hyvinvointialueen kustannuksista. Pohjois-Karjalassa on toimiva sopimuspalokuntatoiminta, jota ilman alueet eivät tulisi toimeen. Sopimuspalokuntien osuus kustannuksista tulee olemaan noin 4,2 miljoonaa euroa eli 0,59% koko hyvinvointialueen rahoituksesta. Tässä on selvä rahoitusvaje, johon on jatkossa kiinnitettävä huomiota.

Pelastustoimi on tärkeä ja luotettava turvallisuustoimija, jonka toiminnan resursseja ei saa tulevaisuudessa pienentää. Päinvastoin, jos tulen valituksi aluevaltuustoon, tulen kaikin voimin huolehtimaan siitä, että pelastustoimen merkitys kokonaisajattelussa tulee saamaan ansaitsemansa mittasuhteet. Tämän lupauksen teen täydestä sydämestä koko alueen turvallisuustoiminnan parantamiseksi.

Pelastustoimen alueella on paljon kehitettävää. Teknisen suorituskyvyn parantaminen ja teknisten välineiden päivittäminen, työturvallisuuden ja työsuojelutoiminnan kehittäminen työturvallisuuslain edellyttämälle tasolle, ennaltaehkäisevä työterveyshuolto niin ammattihenkilöstölle kuin sopimuspalokuntalaisille sekä paloasemien ylläpito sekä sopimuspalokuntatoiminnan erityisluonteen huomioiminen muutaman mainitakseni. Näiden kehittämiskohteiden parantamiseen pelastuslaitos on jo osittain varautunut vuoden 2022 investointisuunnitelmassa. Jatkossakaan asiat eivät kehity ilman rahoitusta ja siksi kannatan rahoituksen turvaamista vähintään sille tasolle, että vuotuiset investoinnit ja kehittämistarpeet saadaan normaalin toiminnan lisäksi katettua.

Kannan suurta huolta sopimuspalokuntalaisten työehtojen tilanteesta siirryttäessä hyvinvointialueeseen. Nykyiset sopimusehdot eivät saa muutoksessa heikentyä. Järjestelmä on syntynyt tarpeeseen, jossa alueilla on onnettomuusriskejä, mutta ei järkevää palkata ympärivuorokautista henkilöstöä varallaoloon. Palvelutason lasku ei ole vaihtoehto ja siksi tarvitsemme nykyisen sopimushenkilöstön jatkamaan toiminnassa vähintään entisin ehdoin. Lisäksi resursseja tulee laittaa tulevaisuuteen niin, että nuorten toimijoiden saaminen mukaan toimintaan turvataan ja uusia ratkaisuja pystytään löytämään alueiden pelastustoiminnan kehittämiseksi.

Pelastuslaitoksen toimintaan kuuluu paljon. Muutaman keskeisen tehtävän mainitakseni, pelastustoimi hoitaa alueella tulipaloihin sekä muihin onnettomuuksiin liittyvää ohjausta ja neuvontaa, toimii onnettomuus- ja vaaratilanteissa asianmukaisesti, varoittaa väestöä vaara- ja onnettomuustilanteissa, huolehtii öljyvahinkojen torjunnasta sekä huolehtii ensihoitoon liittyvistä tehtävistä eli ambulanssitoiminnasta. Nämä asiat koskettavat meitä kaikkia. Kun meille tulee hätätilanne, tarvitsemme ensisijassa pelastuslaitosta apuun. Siksi se on resurssi, jonka olemassaolon haluamme turvata riittävällä verkostolla ja osaamisella.

Kaiken lisäksi pelastustoimen ja ensihoidon henkilöstö tekee moniammatillista yhteistyötä mm. kotihoidon kanssa. Tässä yhtenä suurimpana on ikäihmisten kotona asumisen turvaamiseksi tehtävät kohdennetut valvontakäynnit. Se myös huolehtii haja-asutusalueiden turvapuhelintehtävistä ja koko maakunnan alueella hoidon tarpeen arvioinnista.

Pohjois-Karjalan alue on pitkien välimatkojen maakunta. Pelastuslaitoksella on kaikkien maakunnan kuntien alueella ympärivuorokauden toimiva palveluverkko, joka toimii kaikissa turvallisuustilanteissa ennalta tehtyjen suunnitelmien mukaisesti. Pelastusasemaluokitus auttaa palveluverkoston toiminnan optimaalisen hyödyntämisen. Nurmekseen ja Uimaharjuun valmistuu uudet pelastusasemat. Pekkalan pelastusaseman rakentaminen käynnistyy vuoden 2022 aikana. Heinäveden ja Outokummun kanssa on neuvottelut siitä mitä ja millä aikataululla on tarpeen rakentaa.

Ensihoidon puolella henkilöstön työkuorman purkaminen ja helpottaminen vaatii toimenpiteitä. Tämä tarkoittaa sekä kaluston että henkilöstön lisäämistä ensihoidon tehtäviin. Investointien puolella onkin varauduttu vuoden 2022 aikana hankkimaan kuusi uutta ambulanssia, joiden sijoittuminen tulee olemaan Joensuussa, Nurmeksessa, Lieksassa, Kontiolahdella ja Enossa.

Välitä sinäkin omasta turvallisuudesta ja äänestä sunnuntaina numerolla 151.

Heidi Wilska

 

Lähteet:

Suomen Sopimuspalokuntien liitto ry:n tiedote aluevaaliehdokkaille

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos – liikelaitoksen talousarvio 2022

Keskustelut eri pelastustoimen asiantuntijoiden kanssa.

Kommentit